dpotokć

Dobri Potok je dolina u Rađevini, interesantna zbog svoje stare drvene crkve, posvećene uspenju presvete Bogorodice, kraj koje se nalazi prastaro groblje sa neobičnim kamenim nadgrobnim spomenicima, i mali etno – muzejski kompleks, u vidu nekoliko drvenih kucica podignutih u tradicionalnom stilu. U njima su smešteni muzej enterijera, etnografski i prirodnjački muzej, koji svi sadrže bogate kolekcije vezane za prošlost ovog kraja.

            Dobri Potok nalazi se svega jedan kilometar severno od Krupnja, u podnožju Jagodnje, Boranje i Sokolske Planine, na nekih 280 metara nadmorske visine, u samom centru Rađevine.
Danas se crkva i muzejski kompleks nalaze na granici sela Lipenovići i grada

Krupnja, u mestu koje nosi ime Dobri Potok, još iz starih vremena kada je tu postojalo selo sa tim imenom.

            Crkva uspenja presvete Bogorodice u Dobrom Potoku spada u najstarije crkve u Podrinju. Iako je, tokom proteklih vekova, više puta teško oštećena, uspela je da sačuva svoj originalni izgled. Na ulazu u crkvenu portu od tesane hrastovine upletene jasenovim prućem, nalaze se dve kapije: mala i velika, na drvenim stubovima, pokrivene šindrom, a na svakoj stoje po tri krsta. Ispod manje kapije nalazi se spomen – ploča Milošu Obrenoviću, i ploča koja sadrži istoriju crkve. Sama crkva zidana je od hrastovine, uključujući i krov. Ulazi se kroz pripratu ukrašenu interesantnim duborezima. Ikonostas potiče iz 1826. godine i potpuno je očuvan. Ispred crkve se nalaze konaci, a iznad je zvonik dograđen u 19. veku. U sastavu konaka je trpezarija, kao i muzejski kompleks.

            Etnografski muzej sadrži različite stare predmete vezane za svakodnevnu upotrebu u seoskim domaćinstvima ovog kraja. Osim prirodnjačkog muzeja, tu je i muzej enterijera, u kome se može videti kako su, nekada davno, iznutra izgledale tipične kuće u Rađevini, zajedno sa nameštajem, tepisima, slikama i predmetima različite namene.

            U porti crkve postoje i dve podzemne kapele, izgrađene u napuštenim rudarskim oknima iz kojih su nekada vađeni antimon i olovo. To su kapela Sv. Prokopija, zaštitnika rudara, i kapela Sv. Petke. Odmah do kapela je i livada na kojoj se nalazi veliko staro groblje sa interesantnim nadgrobnim spomenicima.

            U neposrednoj blizini je i česma “Braće Jugovića”, poznata još u prošlom veku, i mnoštvo kamenih spomen – pločaHarambaši Đorđu Obradoviću Ćurčiji koji je podigao rađevinu na ustanak 1804. godine; Knezu Krsti Ignjatoviću, koji je branio Krupanj od turaka između 1804. i 1812. godine; kapetanu Petru Radojloviću, koji je raselio Turke i 1862. godine srušio Soko-grad.

            Na Petrovdan se ovde odigrava tradicionalno nadigravanje u narodnim kolima.