mkamen

Jagodnja je niža planina u Rađevini, kako se zove okolina Krupnja, sa najvišom tačkom Mačkov Kamen 923 m. Na mačkovom kamenu napravljen je i ski centar “Mačkov Kamen”, koji  je opremljen ski-liftom sa nekoliko ski-staza i poligonom za skijanje i sankanje sa mogućnošću iznamljivanja ski-opreme. Mačkov kamen se nalazi na svega  15 kilometara od Krupnja i najpoznatiji je po čuvenoj bitki na Mačkovom kamenu, koja se odigrala 1914. godine u sklopu borbi na Drinskom mostobranu.

            Bitka se odvijala posle velike srpske pobede na Ceru  i bila je deo nove, još jače ofanzive Austrougarske na Srbiju. Mačkov Kamen je mesto gde su vođene rovovske borbe tokom septembra 1914. između Prve srpske i Šeste austrougarske armije u toku Prvog svetskog rata. Tu je se odigrala jedna od brojnih bitaka tokom junačkog otpora Srbije na Drini. Mačkov Kamen je tako stalno prelazio u ruke čas jednoj, čas drugoj strani, a ovdašnje borbe zabeležene su u vojnim knjigama kao jedne od najogorčenijih i najkrvavijih ikada. Ovde je u borbama poginulo čak 115 srpskih oficira (i ranjeno 176 – među kojima i princ Đorđe Karađorđević). U skoro dvo-nedeljnim borbama oko Mačkovog Kamena, i jedna i druga vojska je imala po otprilike 15.000 duša izbačenih iz stroja (poginulih, ranjenih). Samo u jednom danu (22.9.1914.) je izginulo 2000 vojnika (800 naših).

             U čast palim borcima na ovom mestu je 1932. godine podgnuta je spomen kosturnica. Pored spomenika se i dan danas mogu videti obrisi rovova odakle su vojnici odbijali napadače. Kosti izginulih nalaze se u spomen-kosturnici u obližnjem Krupnju.

            Kao znak sećanja na žrtve , svake godine u septembru mesecu se u organizaciji opština Ljubovija i Krupanj održava parastos i istorijski čas, koji okupi veliki broj građana, učesnika ratova, predstavnika državnih, vojnih i kulturnih organizacija.