manastir-soko-grad

Manastir „Sv.Nikolaj Srpski“ smešten je u podnožju Sokolske planine, ispod najvišeg vrha Rožnja , udaljen je od Ljubovije 15 kilometara. Predstavlja prirodnu granicu između Azbukovice i Rađevine. U tradiciji srpskog naroda ima posebno značenje, pre svega ostao je simbol nepobedivosti i jedan od poslednjih uporišta Turske vlasti u Srbiji.

            Sve vreme bitisanja tvrđave, uz ovaj objekat širilo se njegovo predgrađe zaštićeno palisadom, a kasnije i zidom, utvrđenjem. Manastir je zadužbina episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Posvećen je Sv. vladici Nikolaju Velimiroviću koji se slavi 3. maja. Crkva, u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. Vladike Nikolaja, sagrađena je 1994. godine i pripada moravskom stilu. Drvorezbareni ikonostas je rađen u baroknom stilu i pozlaćen je 24-karatnim zlatom, dok je ikone u vizantijskom stilu živopisala i manastiru poklonila sestra Krstana Tasić, poznati ikonopisac.

            U krugu manastirskog kompleksa nalazi se muzej, konak i veći smeštajni objekat „Dom Nikolaja Velimirovića“, koji raspolaže smeštajnim kapacitetom koji može da primi 200 gostiju. Od 2001. godine u manastiru je zaživela akcija pod nazivom „Moba“, koja okuplja srpsku omladinu iz dijaspore. Vremenom, naša deca u tuđini gube svoj nacionalni i verski identitet, pa je glavni cilj ove akcije učenje jezika svojih očeva i obnova veza sa zavičajem svojih predaka.