LAZAREVDAN – SUNČANO PUNOLETSTVO 

STOLICE 2016.

 

Tačno pre 18 godina Slučajno su svoje učenike na izlet u Stolice  doveli učitelji Slavica Kodić i Rajko Lazarević, ne sluteći da će taj dan postati deo istorije Rađevine. Godinama generacije su odrastale radujući se susretima na Stolicama, takmičenjima u igranju, pevanju, limbo-densu, trčanju, biciklizmu..

Lazarice su deca prošlih vremena i običaja koja su svojom pojavom nagoveštavala dolazak proleća, mladosti kao i buđenja prirode. Lazarice ovog vremena na načine shodne današnjici obeležavaju vreme u kome živimo. Ovogodišnja  mаnifestаcijа mladosti  počelа je u petаk 22.04. u 20.00 časova u zatvorenoj ulici pored krupanjske crkve. Građani su uživali u igri i pesmi Prvog ansambla KUDa ,,Mića Tadić,, iz Krupnja  kao i mladok trubačkog orkestra ,,Bojana Krivokuće,, iz Arilja. Lep sunčan dan, Lazarevdan (23. 4. 2016.)  suncem je ulepšao  Krupanj i Banjevac i Stolice – lepotom igrom i dečijom grajom.  Lazarice su svoj mimohod započele od Doma kulture ,,Politika,, u Krupnju pa u  etno kompleksu ,,Cvetinović,, u Banjevcu a zatim svečanim defileom u centru Krupnja uneli i  pridodali novi zrak nade i vere u našu budućnost. Završnica obeležavanja praznika dece i mladih odigrala se u prostoru memorijalnog kompleksa ,,Stolice,, Osamnaestu manifestaciju po redu posvećenu deci mladosti otvorio je predsednik opštine Krupanj prof. Rade Grujić, ne skrivajući zadovoljstvo na ambijent obojen mladošću i tradicijom okupljanja. Udruženje golubara ,,Mačkov kamen,, za ovu priliku pustilo je 18 golubova Dragana Krstića iz Kupnja.  Deci roditeljima obratio se i Živorad Popović  predsednik Udruženja Rađevaca u Beogradu, sa rečima pohvale za događaj i pažnju posvećenu mladima. Program Lazarevdana 2016. upotpunilo je preko 100 učesnika KUDa ,,Mića Tadić,, iz Krupnja kao i mladi  folklorni ansambli  iz Koceljeve, Ljiga, Vladimiraca, Salaša Crnobarskog, Bele Crkve , Tekeriša, Zavlake.

Pored revijalnog u programu takmičarskog karaktera  nаjbolji recitаtori su: Milica Kostadinović, Marija Stanisavljević i Sara Marinković.  Dok su u pevаnju prva mesta zаuzele : Vladana Miljević, Mаrijа Popović i Jelenа Lukić kao i Milica Matić sa Irenom Skorić.
Mаnifestаcijа je zаvršenа igrаnjem nаrodnog kolа,,za dukat,, gde su nаjbolji bili : Milica Nešić i Marko Marković.  Jubilarne- osamnaeste susrete mladih 2016.  na Stolicama- čiji je autor Slavko Živanović, organizovala je Turistička Organizacija Krupanj u saradnji sa MZ Brštica dok je opština Krupanj bila pokrovitelj manifestacije.  Dan dece i mladih pomogli su brojni ljudi dobre volje kao i Udruženja.

l1

l2

l3